Pyragas „Aguonėlė“

Aguonos – dar viena mano aistra, po riešutų. Kuo jų daugiau, tuo man skaniau. Kažkada dėl pyrago „Aguonėlė“ vis mindavau „Alkavos“ slenkstį, nusipirkdavau gabalėlį saldaus, aguoninio, sotaus pyrago ir valgydavau su didžiausiu pasimėgavimu. Mano laimei nebuvo ribų, kai mama rado panašų receptą, o dar vėliau ir aš atradau ir ištobulinau savąjį.

„Aguonėlei“:

200 gramų maltų aguonų;

2 šaukštai manų kruopų;

3 šaukštai smulkių džiūvėsių;

po 50 g nuvalytų migdolų ir lazdyno riešutų (gali būti iškart smulkinti, tik ne iki miltų, o gabaliukais);

5 kiaušiniai (tryniai + baltymai);

2-3 šaukštai citrinos sulčių;

2 + 2 šaukštai cukraus;

200 ml grietinėlės;

1 skardinė karamelizuoto saldaus sutirštinto pieno.

Gaminimas:

Sumaišykite maltas aguonas, džiūvėsius, manų kruopas ir smulkintus riešutus.

Išplakite kiaušinių trynius su 2 valgomaisiais šaukštais cukraus ir citrinos sultimis. Gautą masę sumaišykite su aguonų mase.

Išplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į aguonų masę.

Masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir 180 laipsnių temperatūroje kepkite 25-30 minučių. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku, tik neatidarykite orkaitės anksčiau nei praeis 15-20 minučių.

Kai pyragas bus beveik iškepęs, sumaišykite grietinėlę (naudokite mažiau riebią) su 2 šaukštais cukraus ir pakaitinkite, kad cukrus tikrai ištirptų.

Ištraukę pyragą iš orkaites subadykite jį šakute ar smeigtuku. Turite padaryti daug daug skylučių, o tada ant pyrago supilti grietinėlę. Palikite, kad susigertų.

Pyrago viršų aptepkite karamelizuotu sutirštintu pienu, galite papuošti migdolų plokštelėmis ar aguonomis.

Sunkiausia dalis – pyragą palaikyti bent jau per naktį (geriau parą) šaldytuve, kad viskas susigertų.

Skanaus!

Aguonėlės pyragas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s